O projektu

Centar za održivi razvoj lokalne zajednice općine Lovas uspostavljen je s ciljem demografske i gospodarske revitalizacije općine, kao glavni instrument za ekonomski, društveni i kulturni razvoj.

Centar djeluje kao akcelerator lokalnog i regionalnog društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja, kao i profesionalnog i osobnog razvoja stanovništva. Predstavlja prostor sudjelovanja za unaprjeđenje kulturnih, solidarnih, intelektualnih, građanskih i društvenih potencijala stanovnika u svrhu jačanja zajednice. Centar nudi različite edukativne programe za unaprjeđenje kvalitete lokalnog života; od programa informatičke pismenosti, građanskih kompetencija, aktivizma i društvene odgovornosti, preko programa revitalizacije kulturne baštine, oživljavanja starih zanata i održivog gospodarenja lokalnim  resursima, do organiziranja slobodnog vremena i društvenih aktivnosti za male i velike. Veliki dio edukativnog sadržaja usmjeren je na djecu i mlade s ciljem direktnog “ulaganja u budućnost”.

Cilj nam je ojačati kapacitete stanovništva za pokretanje gospodarskih djelatnosti i sudjelovanje u razvoju i provedbi lokalnih razvojnih politika. Cilj je i podići svijest građana o održivom razvoju, kao bitnom elementu razvoja zajednice, te o potrebi kritičkog razmišljanja i proaktivnog djelovanja u domeni društvenog razvoja. Projekt potiče razvoj sudioničke demokracije, društvene i političke participacije na lokalnoj razini, uključuje značajan broj volontera te jača vidljivost civilnog društva u društveno-ekonomskom razvoju, borbi protiv socijalne isključenosti te odgovaranju na mnogobrojne potrebe lokalnog stanovništva.

Općina Lovas ustupa prostore u 3 općinska objekta na korištenje i upravljanje partnerskim OCD-ima za javnu namjenu: Centar kompetencija, prostor u Vatrogasnom domu te u Domu kulture. Ovaj model upravljanja kroz javno-civilno partnerstvo povećat će odgovornost javne uprave za sustavno i učinkovito upravljanje javnim resursima. Projekt predstavlja početak dugoročnog procesa usmjeravanja općine Lovas u pravcu održivosti i ujedno otvara nove mogućnosti financiranja razvojnih projekata te povećanje stope sufinanciranja od strane Europske unije, kako na lokalnoj tako i na državnoj razini.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se u trgovinu

    Prijavite se na naš Newsletter

    Primajte sve novosti o Centru direktno na vaš mail!