Projektni partneri

Nositelj projekta, Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI iz Rovinja, je samostalna, dobrovoljna, nestranačka i neprofitna organizacija usmjerena ka stvaranju socijalno osjetljivog, osviještenog i tolerantnog društva jednakih mogućnosti za sve ljude.

Predan rad dramske, tamburaške i folklorne sekcije našeg KUD-a, osnovanog još 1950., prekinuo je Domovinski rat, kada su uništene sve nošnje i oprema. Od 1998. ponosni Srijemci obnavljaju svoj rad: šiju se nove nošnje, kupuju opanci, rajtonze, čizme, šeširi, instrumenti … za potrebe tamburaškog orkestra i folklornih sekcija. Danas KUD broji 50 članova koji njeguju izvorne običaje; pjesme i ples zapadnog Srijema i Slavonije.

S ciljem razvoja športskog ribolova, ŠRU Lovas okuplja mještane, mladež i djecu te organizira natjecanja u ribolovu i bacačkim disciplinama. Udruga promiće rad na zaštiti voda, uređenju prirodnog okoliša i očuvanju ribljeg fonda. U suradnji s udrugama, turističkim i ostalim poslovnim subjektima organizira manifestacije vezane uz ribolovce, ribolov i ribolovni turizam. Udruga broji između 50 do 70 članova godišnje.

Udruga ‘’Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda Vukovarsko – srijemske županije’’ osnovana je s ciljem povezivanja i umrežavanja proizvođača voća i voćnih proizvoda na području županije, povećanje proizvodnje, zajednički izlazak na tržišta prodaje, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologija, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, te sveukupno jačanje poduzetnika koji se bave ovom proizvodnjom.
Udruga, odnosno klaster broji dvadesetak članova, koji se intenzivno bave proizvodnjom
voća te voćnih proizvoda poput đžemova, pekmeza, soka, rakija, čajeva te vina.

Udruga ‘’Klaster proizvođača orašastih plodova
Vukovarsko – srijemske županije’’ osnovana je s ciljem povezivanja i umrežavanja proizvođača orašastih plodova na području županije, povećanje proizvodnje, zajednički
izlazak na tržišta prodaje, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologija, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, te sveukupno jačanje poduzetnika koji se bave ovom proizvodnjom. Udruga, odnosno klaster, broji desetak članova, koji se intenzivno bave proizvodnjom orašastih plodova poput lješnjaka, koji je najzastupljeniji, te oraha i nešto manje količine badema.

S ciljem razvoja i unapređenja vinogradarstva i vinarstva Vinogradarske regije Podunavlja i Srijemskog vinogorja, lovaška udruga vinogradara, vinara i štovatelja vina bavi se promicanjem i uvođenjem novih tehnologija u uzgoju grožđa i proizvodnji vina. Redovito organizira savjetovanja, predavanja, seminare, kongrese i druge stručne skupove, kao i zajedničke nastupe i natjecanja na sajmovima i izložbama. Udruga trenutno broji 25 članova.

INFORMO – udruga za poticanje zapošljavanja, stručnog usavršavanja i obrazovanja iz Vodnjana je nevladina i neprofitna udruga koja djeluje s ciljem teritorijalnog, profesionalnog, poslovnog i osobnog razvoja kroz educiranje i informiranje građana.

Udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana je neprofitna, nevladina organizacija koja od 2014. godine provodi brojne razvojne projekte (na lokalnoj i europskoj razini) u područjima kulture, ekologije i obrazovanja.

Nositelj projekta, Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI iz Rovinja, je samostalna, dobrovoljna, nestranačka i neprofitna organizacija usmjerena ka stvaranju socijalno osjetljivog, osviještenog i tolerantnog društva jednakih mogućnosti za sve ljude.

Udruga kreativnog alternativnog razvoja kulture ATRIBUT iz Knina je nastala na idejnim i stvaralačkim temeljima sada već kultnog kninskog Cafe bara A3. Cilj je “spajanjem kulture i turizma stvoriti brend na temelju kojega će se grad Knin, ali i cijela Šibensko-kninska županija, gospodarski i kulturno razvijati. I to ne na silu i ne preko noći!”

Udruga „Naše ognjište“ iz Knina je topli i veseli kutak za sve ljude koji vole tradiciju i rukotvorine. Već više od 10 godina provodi edukacije tkanja, šivanja, vezenja, pletenja i kukičanja.

Obrazovno – kulturna udruga “Porta” iz Knina osnovana je 2017. godine s ciljem promicanja filozofije, kulture i umjetnosti. Utemeljena je na principima slobodnog razvoja mišljenja, kritičkog razmišljanja i kreativnog izražavanja.

INFORMO – udruga za poticanje zapošljavanja, stručnog usavršavanja i obrazovanja iz Vodnjana je nevladina i neprofitna udruga koja djeluje s ciljem teritorijalnog, profesionalnog, poslovnog i osobnog razvoja kroz educiranje i informiranje građana.

Duis aute irure dolor in velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat voluptas.

Općina Lovas

Naselja u sastavu općine su Lovas i Opatovac.

U pisanim dokumentima Lovas je prvi puta zabilježen 1385. godine kao Lovasci. U starim dokumentima nalazimo da je selo Lovas locirano tamo gdje je danas u lovaskom hataru veliko Staro selo, istočno od današnjeg sela. Kundrovac je veliki hatar južno od bijelog Dola, na sredini između Ilače i Tovarnika. Pod konac 14. st. zapisan je jedan Lovas, a već g. 1404. navode se dva sela pod istim imenom, i to Veliki (Nagylowaz) i Slovački (Tothlowas). U drugoj polovici 15. st. zabilježen je samo Dugi Lovas (Hozylowas). Prema tome nema sumnje, da su u tom selu isprva bile dvije grupe stanovništva, jedna sasvim hrvatska i druga, veća, s pomiješanim naseljem različitih socijalnih tipova. U kasnijem razvijanju ili su se oba sela sjedinila u jedno dugo selo ili je Veliki Lovas dobio ime “Dugi”. Iako je Lovas bio jako naselje, ipak u njemu nije bilo crkve, svakako zbog toga što je u njegovom prvom susjedstvu bilo nekoliko crkava. Selo Bijeli Dol zapisano je u poznatim spomenicima uvijek u službenom obliku “Belwegh”, u kojem riječ welgh zapravo volgy, znači dol. Izvorno ime Lovasa dolazi iz mađarskog književnog jezika i znači konjušara. Međutim, vjerojatno su ga starosjedioci, koji su tada u Lovasu živjeli preuzeli, odnosno usvojili ga kao matično ime i zadržali ga do danas.

U starim dokumentima nalazimo da se selo Opatovac nalazilo na današnjoj lokaciji. U 14. st. nalazimo ga u rukama Hrvatskih (Horvath). Po imenu sudeći Opatovac je najprije iz jobagionske organizacije došao u posjed benediktinaca, te je prema samostanskom opatu i dobio ime. O samostanu benediktinaca u Opatovcu ili u njegovoj blizini nema jasnih vijesti. Ne donosi ih ni papin legat iz g. 1333.-1335. Ipak bi se moglo naslutiti ta je kraj Opatovca stajao u 12. i 13. st., a onda i kasnije benediktinski samostan. U monasteriologiji poznata je opatija B. Djevice Marije “De Kopan in Sirmio”. Kraj Opatovca postoji i danas na strani prema Lovasu veliki hatar koji se zove Kopinac. Sličnost tih imena Kopan i Kopinac i položaj kraj Opatovca, a i samo ime Opatovac upućuje na vjerojatnost na postojanje benediktinskog samostana na tom zemljištu. Kako je Opatovac izgrađen na Dunavu, u njemu je bila skela i luka, koje spominju već u posjedu Hrvatskih. Uz njih je bila i carina, koju su samo na brodarini skraja 15. st. cijenili 3 forinta. Zbog položaja Opatovac je lijepo napredovao, te ga g. 1491. nalazimo već kao trgovačko – obrtničkom mjesto. Papin Legat iz g. 1333.-1335. nije u Opatovcu našao župu, kao ni u susjednom Vučjem Dolu. Ako je kraj Opatovca postojao u 13. st. Benediktinski samostan onda je to i shvatljivo. Ipak u popisu imanja Gorjanskih iz g. 1478. navode u Opatovcu crkvu, za koju veli da je od kamena i bez tornja vjerojatno je, da je crkva sagrađena isto u posjedovanju Gorjanskih, jer u popisu u darovnici iz 1387. g. nema spomena o njoj. Ona je svakako bila i župna crkva. U službenim spomenicima Opatovac zovu APATHY. Hrvatsko ime postojalo je i pod Turcima, i otuda, pretpostavljamo, i za dotursko vrijeme.

(vlč. V. Beraković “Lovaski list” br. 1./1994.)

Preuzeto sa službenih stranica Općine Lovas

0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaVrati se u trgovinu

  Visoki Jablani

  Nositelj projekta, Udruga za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI iz Rovinja, je samostalna, dobrovoljna, nestranačka i neprofitna organizacija usmjerena ka stvaranju socijalno osjetljivog, osviještenog i tolerantnog društva jednakih mogućnosti za sve ljude. Misija udruge je unapređenje kvalitete života te stvaranje uvjeta za osnaživanje, rast i razvoj prvenstveno socijalno osjetljivih društvenih skupina, ali i šire zajednice, kroz zajedničko djelovanje s drugim organizacijama civilnog društva, javnim i gospodarskim sektorom.


  Od svog osnutka 2011. godine, Udruga VISOKI JABLANI provodi projekte za društveni razvoj. Neki od najznačajnijih su: “RePlast 3D”, proveden 2017/18. u partnerstvu s Centrom UP2DATE iz Zagreba, financiran iz ESF-a kroz OPHRD 2014.-2020, tijekom kojeg je osposobljavanje za društveno poduzetništvo i reciklažu plastičnog otpada prošlo 23 teže zapošljive osobe; „Odgovorno poslovanje čisti svijet!“, proveden 2015/16. u partnerstvu s Mrežom udruga osoba s invaliditetom Dalmacije, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Kemijsko-tehnološkim fakultetom u Splitu, 5 hotela, Učilištem „Zlatna vrata“ i Umjetničkom akademijom u Splitu, financiran iz ESF-a kroz OPHRD, kroz koji je osposobljeno 46 osoba s invaliditetom za reciklažu otpadnih sapuna; te „Drugo lice invalidnosti“, nacionalna kampanja za zapošljavanje osoba s invaliditetom provedena 2014/15., sufinancirana iz ESF-a kroz IPA IV HRD, tijekom koje je osposobljeno 14 osoba s invaliditetom za digitalno zagovaranje zapošljavanja osoba s invaliditetom.


  S projektom „RePlast 3D“, Udruga VISOKI JABLANI je 2019. godine ušla u polufinale Europskog natjecanja za društvenu inovaciju godine. Bila je jedan od 30 polufinalista odabranih među 543 prijave iz 28 zemalja članica EU i zemalja sudionica programa Obzor 2020 (Horizon 2020).

  Kontinuirani program edukacije učenika i nastavnika o toleranciji i nenasilju među djecom “Baš smo cool tako jednaki, a tako različiti” provodi u partnerstvu s udrugama Centar UP2DATE iz Zagreba i Poseban prijatelj iz Dubrovnika od 2015. godine. Kroz program je do sada educirano više od 1530 učenika i 170 nastavnika iz 11 osnovnih škola. Projekt su sufinancirali Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Zaklada „Hrvatska za djecu“ i UNIQA osiguranje.


  Partnerstvo s lokalnim OCD-ima i Općinom Lovas na projektu razvoja društvenog centra uspostavljeno je 2019. godine s ciljem jačanja kapaciteta lokalnih dionika za demografsku, gospodarsku i društvenu revitalizaciju općine Lovas.

  Predan rad dramske, tamburaške i folklorne sekcije našeg KUD-a, osnovanog još 1950., prekinuo je Domovinski rat, kada su uništene sve nošnje i oprema. Od 1998. ponosni Srijemci obnavljaju svoj rad: šiju se nove nošnje, kupuju opanci, rajtonze, čizme, šeširi, instrumenti … za potrebe tamburaškog orkestra i folklornih sekcija. Danas KUD broji 50 članova koji njeguju izvorne običaje; pjesme i ples zapadnog Srijema i Slavonije.

  ribolovci

  S ciljem razvoja športskog ribolova, ŠRU Lovas okuplja mještane, mladež i djecu te organizira natjecanja u ribolovu i bacačkim disciplinama. Udruga promiće rad na zaštiti voda, uređenju prirodnog okoliša i očuvanju ribljeg fonda. U suradnji s udrugama, turističkim i ostalim poslovnim subjektima organizira manifestacije vezane uz ribolovce, ribolov i ribolovni turizam. Udruga broji između 50 do 70 članova godišnje.

  Udruga ‘’Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda Vukovarsko – srijemske županije’’ osnovana je na Osnivačkoj skupštini 4. lipnja 2018. godine u Lovasu. Cilj Udruge jeste povezivanje i umrežavanje proizvođača voća i voćnih proizvoda na području županije, povećanje proizvodnje, zajednički izlazak na tržišta prodaje, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologija, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, te sveukupno jačanje poduzetnika koji se bave ovom proizvodnjom. Udruga, odnosno klaster broji dvadesetak članova, koji se intenzivno bave proizvodnjom voća te voćnih proizvoda poput đžemova, pekmeza, soka, rakija, čajeva te vina.

   

  Projekti: hladnjača u Lovasu, odnosno ATC Cerna za sakupljanje i skladištenje voća, stroj za otkoštavanje voća.

   

  Predsjednik Udruge ‘’Klaster proizvođača voća i voćnih proizvoda Vukovarsko – srijemske županije’’ je Domagoj Vidić iz Lovasa, a dopredsjednik Ivan Dumendžić iz Vukovara.

  Udruga ‘’Klaster proizvođača orašastih plodova Vukovarsko – srijemske županije’’ osnovana je na Osnivačkoj skupštini 4. lipnja 2018. godine u Lovasu. Cilj Udruge jeste povezivanje i umrežavanjemproizvođača orašastih plodova na području županije, povećanje proizvodnje, zajednički izlazak na tržišta prodaje, uvođenje i primjena novih znanja i tehnologija, pokretanje kratkih lanaca opskrbe, te sveukupno jačanje  poduzetnika koji se bave ovom proizvodnjom. Udruga, odnosno klaster, broji desetak članova, koji se intenzivno bave proizvodnjom orašastih plodova poput lješnjaka, koji je najzastupljeniji, te oraha i nešto manje količine badema.

   

  Projekti: nabava mehanizacije potrebne za čišćenje orašastih plodova.

   

  Predsjednik Udruge ‘’Klaster proizvođača orašastih plodova Vukovarsko – srijemske
  županije’’ je Damir Sovar iz Sotina, a dopredsjednik Tomo Klarić iz Jarmine.

  S ciljem razvoja i unapređenja vinogradarstva i vinarstva Vinogradarske regije Podunavlja i Srijemskog vinogorja, lovaška udruga vinogradara, vinara i štovatelja vina bavi se promicanjem i uvođenjem novih tehnologija u uzgoju grožđa i proizvodnji vina. Redovito organizira savjetovanja, predavanja, seminare, kongrese i druge stručne skupove, kao i zajedničke nastupe i natjecanja na sajmovima i izložbama. Udruga trenutno broji 25 članova.

  INFORMO – udruga za poticanje zapošljavanja, stručnog usavršavanja i obrazovanja iz Vodnjana je nevladina i neprofitna udruga koja djeluje s ciljem teritorijalnog, profesionalnog, poslovnog i osobnog razvoja kroz educiranje i informiranje građana. U Centru za održivi razvoj lokalne zajednice općine Lovas će sudjelovati u programu jačanja građanskih kompetencija, sudioničkog upravljanja, društvene i ekološke odgovornosti te javne rasprave o potrebama u lokalnoj zajednici.


  U svom radu, Informo poseban naglasak stavlja na marginalizirane skupine, nezaposlene mlade osobe, nezaposlene majke, manjine, osobe s invaliditetom, starije osobe te civilne aktere iz javnog i privatnog sektora, te na taj način jača gospodarstvo i njegov razvoj.

  Od svog osnutka 2004. godine, udruga Informo stekla je vrijedno iskustvo u organiziranju i izvođenju raznih treninga i radionica te pružila izniman doprinos razvoju i internacionalizaciji lokalnih, regionalnih i nacionalnih projekata kroz sudjelovanje u europskim i međunarodnim partnerstvima.


  Informo ima dugogodišnje iskustvo implementacije programa profesionalnog usavršavanja u ulozi nacionalne kontakt točke organizacije European Projects Association (EPA) sa sjedištem u Bruxellesu (Belgija). EPA je nevladina i neprofitna organizacija usmjerena na istraživanje i razvoj, inovacije i internacionalizaciju. Kao Nacionalna kontakt točka EPA-e, Informo promiče ciljeve, ponašanja i vrijednosti u skladu s metodologijom EPA-e, na profesionalan način predstavlja EPA-u s kojom surađuje u pronalasku rješenja, razvoju lokalne zajednice te EU projekata.


  Također, Informo je jedna od četiri lokalne kontaktne točke programa Erasmus za mlade poduzetnike. Među vodećim je organizacijama koje su u Republici Hrvatskoj akreditirane za primanje, slanje i koordiniranje volontera putem Europske volonterske službe, odnosno sada Europskih snaga solidarnosti. Unutar 14 godina djelovanja više od 150 mladih entuzijasta iz cijele Europe je provelo između 2 i 24 mjeseca u poduzetničkom inkubatoru smještenom u gradu Vodnjanu.


  S ogromnim iskustvom u razvoju i provedbi EU projekata, kao pokretač Međunarodnog centra za razvoj i Akceleratora europskih projekata, Informo je ključni resurs za održivost našeg društvenog centra u Lovasu.

  Udruga ISTARSKO-Ekomuzej iz Vodnjana je neprofitna, nevladina organizacija koja od 2014. godine provodi brojne razvojne projekte (na lokalnoj i europskoj razini) u područjima kulture, ekologije i obrazovanja. Glavni cilj organizacije je poboljšati kvalitetu života lokalne zajednice povećanjem i vrednovanjem njezinih resursa, njegovanjem suradnje, jedinstva i solidarnosti među članovima. Udruga promiče istraživanje, brigu, očuvanje i promociju povijesne ruralne kulturne baštine i tradicija. Valorizacijom proizvoda ljudskog rada, s ciljem podizanja svijesti o vrijednostima identiteta ruralnog života uz uključivanje lokalne zajednice, teži stvaranju prepoznatljivog kulturnog i turističkog identiteta Vodnjana kao prosperitetne destinacije, bogate lokalnim prirodnim proizvodima.


  Udruga je dobitnica brojnih priznanja i na međunarodnoj razini: na Konferenciji Međunarodnog odbora za muzeje etnografije (ICME), Međunarodnog vijeća muzeja (ICOM) i Škole muzejskih studija Sveučilišta u Leicesteru. Njezin Ekomuzej je od globalno najpoznatijeg on-line turističkog vodiča Tripadvisor 2019. godine dobio certifikat izvrsnosti i ocijenjen je kao najbolji muzej u Istri.


  Tri su uporišne točke na kojima udruga temelji svoje projekte:

  „Kuća tradicija“, koju je do sada posjetilo više od 10,000 domaćih i stranih posjetitelja, čini stalni postav muzeja i uključuje prikaz svakodnevnog života ruralnog čovjeka, te alate i druge predmete kojima su se koristili mještani Vodnjana. Ekomuzej posjetiteljima nudi kulturno-umjetničke, sportsko-rekreacijske, gastronomske, religijske i ekološke itinerere.


  „Didaktička farma“- je mjesto gdje nove generacije uče o vrijednostima dobre hrane od sjemena pa do tanjura, a poljoprivrednici o inovativnim i alternativnim poljoprivrednim tehnikama, očuvanju okoliša, vrednovanju proizvodnje zdravih prehrambenih proizvoda od lokalnih sorti, poštujući tradicijske vrijednosti. Poljoprivredno gospodarstvo udruge se nalazi uz vodnjansku osnovnu školu te uključuje drvene štale s ograđenim pašnjakom, povrtnjak, vrt, botanički vrt aromatičnog i samoniklog bilja, maslinik, vinograd, oranice te Muzej ruralne kulture i radionicu za restauraciju i reciklažu. Na farmi obitavaju istarske autohtone životinje: boškarin, istarski tovari, koze i kokoši. Farma ima vlastiti podzemni spremnik od 50m3 za sakupljanje kišnice sa školskog krova i sustav za navodnjavanje, a stanovnici farme, pogotovo magarci, imaju i socijalno korisnu namjenu – provedbu onoterapije za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Proizvodi se djelomično doniraju školskoj kuhinji, a djelomično izravno učenicima, koji su uključeni u sve faze poljoprivredne proizvodnje. Vodnjanska je osnovna škola, zahvaljujući ISTARSKOM, postala certificirana «EKO ŠKOLA».

   „Muzej lokalnih proizvoda – ecoLAB“ multifunkcionalni je prostor u kojem se prerađuju proizvodi s farme, na raspolaganju je svim malim proizvođačima koji nemaju prostor s odgovarajućim tehničkim uvjetima i gdje su izloženi lokalni specijaliteti svih lokalnih proizvođača.

  Izvrsnost u utjecaju na lokalni razvoj udruga postiže prijenosom znanja na svim razinama, počev od djece osnovne škole i njihovih obitelji, lokalnih proizvođača, do dionika u turističkom sektoru. Centru za održivi razvoj lokalne zajednice općine Lovas donosi svoju ekspertizu i primjer dobre prakse za održivi lokalni razvoj.

  Prijavite se na naš Newsletter

  Primajte sve novosti o Centru direktno na vaš mail!