O kolekciji

Svaki komad nakita, odjeće ili ukrasa za dom iz naše kolekcije je unikatan ručni rad i izrađuje se po narudžbi.

O kolekciji

Kolekcija odjevnih i kućanskih predmeta “Čarobni cvijet Lovasa” priča romantičnu priču o revitalizaciji kulturne baštine istočne Hrvatske, oživljavanju starih zanata izrade zlatoveza i šlinge te pokretanju društvenog poduzetništva u malenoj srijemskoj općini Lovas.

Vrijedne seoske žene, čuvarice nematerijalne kulturne baštine kraja, revitalizirale su izvorne tradicijske tehnike ručne izrade zlatoveza i šlinge te kreirale lovaski suvenir baziran na preko sto godina staroj cvjetnoj mustri iz bogate tradicijske ostavštine svoje sumještanke bake Ane Kovačević. Uz stručno vodstvo poznate modne dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik, aplicirale su je na čitav niz odjevnih i kućanskih predmeta, stvorivši tako svoju prvu ljetnu kolekciju modernog etno dizajna.

Raskošna cvjetna mustra bake Ane među rijetkim je kulturnim dobrima koja su preživjela ratna razaranja u Srijemu početkom devedesetih
godina prošlog stoljeća. Bila je skrivena u malom kovčežiću zakopanom na njivi, zajedno s obiteljskim fotografijama. Teško je reći koliko je zapravo kulturnog bogatstva izgubljeno u tom periodu, stoga je ono malo što je spašeno, poput našeg „Čarobnog cvijeta Lovasa“, jako vrijedno za kulturu kraja.  

Oživljavanje tradicijskih zanata jedan je od programa Centra za održivi razvoj lokalne zajednice općine Lovas, projekta koji je proveden od
studenog 2021. do svibnja 2023. godine s ciljem demografske, gospodarske, društvene i kulturne revitalizacije općine. Cilj programa je otvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje lokalnog stanovništva, posebice nezaposlenih seoskih žena.

U partnerstvu s Općinom Lovas i 5 lokalnih nevladinih udruga, Udruga VISOKI JABLANI opremila je malu Šivaonu u kojoj desetak lovaskih žena marljivo usavršava vještine izrade modernih odjevnih i kućanskih predmeta s tradicijskim vezovima i elementima narodnih nošnji.


Proizvode iz kataloga možete naručiti putem našeg Web shopa na stranici www.cor-lovas.org ili nas možete kontaktirati sa svojim specifičnim željama putem e-maila ured@visoki-jablani.org.  

Svakom svojom kupnjom podupirete društvenu odgovornost, održivost projekta i novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici.

0
    0
    Vaša košarica
    Vaša košarica je praznaVrati se u trgovinu

    Prijavite se na naš Newsletter

    Primajte sve novosti o Centru direktno na vaš mail!